Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Starostwa Powiatowego w Stargardzie

Wyszukiwanie zaawansowane

Menu przedmiotowe

BOI

Tagi

Zarządzenie Nr 95/11 w sprawie zapewnienia napoi pracownikom Starostwa Powiatowego w Stargardzie Szczecińskim


Zarządzenie nr 95/11

Starosty Stargardzkiego

z dnia 22 kwietnia 2011 r.

w sprawie zapewnienia napoi pracownikom Starostwa Powiatowego w Stargardzie Szczecińskim

Na podstawie § 1 pkt. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. Nr 60, poz. 279) oraz w związku z art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21 poz. 94 z późn. zm.), zarządzam co następuje:

§ 1. 1. Napoje chłodzące (niegazowana woda mineralna w dystrybutorach) przysługują pracownikom wykonującym prace przy temperaturze otoczenia przekraczającej:

  1. w przestrzeni otwartej 25oC,

  2. na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC,

w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

2. W przypadku braku wody w dystrybutorach lub ich awarii zabezpiecza się wodę niegazowaną butelkową dla pracowników Starostwa w poszczególnych komórkach organizacyjnych Starostwa Powiatowego.

§ 2. Pracownikom, o których mowa w § 1 przysługują napoje chłodzące w dniach wykonywania czynności służbowych w warunkach określonych w § 1 ust. 1 .

§ 3. 1. Zobowiązuje się Dyrektorów Biur/Wydziałów komórek organizacyjnych Starostwa Powiatowego do wyznaczenia osoby, która w przypadkach, o których mowa w § 1 ust. 2 będzie odpowiedzialna za odbiór wody niegazowanej butelkowej dla wszystkich pracowników swojego Biura/Wydziału.

2. Dokonując odbioru wody niegazowanej butelkowej dla pracowników przedstawia się listę obecnych w danym dniu pracowników danego Biura/Wydziału i kwituje na liście odbiór wody.

§ 4. 1. Napoje gorące przysługują pracownikom przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC.

2. Napoje gorące przydzielane są indywidualnie w postaci kawy i herbaty (w opakowaniach) przez pracownika służby BHP na podstawie listy obecności w rozliczeniu miesięcznym.

§ 5. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za napoje.

§ 6. Nadzór nad wykonaniem zarządzenia powierza się pracownikowi służby BHP Starostwa Powiatowego.

§ 7. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

Uzgodniono z przedstawicielem pracowników:


Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Barbara Ganczarska

Data wytworzenia:
09 maj 2011

Osoba dodająca informacje

Barbara Ganczarska

Data publikacji:
09 maj 2011, godz. 12:44

Osoba aktualizująca informacje

Barbara Ganczarska

Data aktualizacji:
09 maj 2011, godz. 12:44